ONDERHOUD VEILIGHEIDSSCHOENEN, 5 TIPS VOOR EEN LANGERE LEVENSDUUR!

2 oktober 2024
Heb jij of je werkgever geïnvesteerd in nieuwe veiligheidsschoenen? Dan wil je natuurlijk dat je schoenen zo lang mogelijk goed en functioneel blijven. Wist je dat het écht loont om je veiligheidsschoenen regelmatig te onderhouden?

Daarmee behoud je het draagcomfort, blijft de schoen voldoen aan de veiligheidsnormering én verleng je de levensduur van je stappers aanzienlijk. En dat laatste is goed voor het milieu! Huh? Yep, hoe langer jouw schoenen meegaan, hoe minder vaak er nieuwe geproduceerd hoeven te worden.

  

MET DEZE 5 TIPS DOE JE LANGER MET JE VEILIGHEIDSSCHOENEN

  1. Maak je schoenen na gebruik schoon
    Klinkt logisch, maar dit klusje blijft vaak liggen. Modder en vuil zorgen ervoor dat de materialen van je schoenen versneld verslijten. Kom je thuis na een dag werken en zijn je schoenen vervuild? Maak ze meteen even schoon! Gebruik eerst een stevige borstel om hard vuil zoals modder van je schoenen te borstelen. Maak vervolgens een sopje van lauw water en milde zeep en poets je schoenen met een zachte doek of spons. En oh ja, wasmachines en drogers zijn uit den boze: daarmee tast je de lijmlagen aan.

  2. Zet je schoenen niet in de schuur
    De grootste fout die je kunt maken, is je vochtige schoenen na een lange werkdag in de schuur zetten. Als het daar koud en vochtig is, verkort je de levensduur van je veiligheidsschoen aanzienlijk. Het tegenovergestelde geldt ook: zet je schoenen nooit voor de kachel. Dat is niet bevorderlijk voor de gebruikte lijmen. Wat werkt dan wel? Droog je schoenen op een goed geventileerde plek. Zo voorkom je schimmel en nare geurtjes. Met schoenenspanners of proppen krantenpapier behoud je de vorm van je schoenen en ondersteun je het materiaal. Tip: je schoenen drogen sneller als je je inlegzolen eruit haalt.

  3. Behandel je schoenen maandelijks
    Materialen zoals leer, suède of nubuck hebben regelmatig onderhoud nodig om soepel en waterafstotend te blijven. Wij raden aan om veiligheidsschoenen maandelijks te impregneren en te behandelen met schoencrème of leervet. Zo blijft de schoen bestand tegen verschillende werkomstandigheden. Voor elk materiaal zijn er aparte onderhoudsmiddelen beschikbaar, zie kader. Tip: maak je veiligheidsschoen schoon en verwijder inlegzooltjes en veters voordat je je schoenen behandelt.

  4. Controleer je schoenen regelmatig
    Wist je dat de zolen en naden van je schoenen het eerst slijten? Check ze daarom regelmatig. Hebben de zolen nog voldoende grip? Versleten zolen verhogen het risico op uitglijden. Ga ook de naden na. Zit er iets los? Of zie je een beschadiging? Inspecteer de schoen ook als geheel. Zie je een scheurtje in het materiaal of begin je ongemak te krijgen bij het dragen? Vaak is dit een voorbode van slijtage of problemen. Ben je hier op tijd bij? Dan kun je verdere schade voorkomen. Vaak is repareren mogelijk. Zo hoef je niet direct nieuwe veiligheidsschoenen aan te schaffen.

  5. Vervang de inlegzolen van je schoenen
    Hoe vaak vervang jij je inlegzolen? Ze absorberen vocht en slijten sneller dan de schoen zelf. Vervang ze daarom minimaal elk jaar. Dit komt de demping, hygiëne en het draagcomfort ten goede. En daarmee dus de levensduur van jouw schoeisel. Wist je dat EMMA Safety Footwear ook losse inlegzolen verkoopt? Met diverse soorten en modellen is er altijd wel een geschikt voor jouw voet, schoen en werkzaamheden!

   

Goed om te weten: soms zijn je veiligheidsschoenen echt aan vervanging toe. Bij intensief gebruik is dat al na één jaar. Werk niet door op versleten veiligheidsschoenen. Daarmee komt de veiligheid in het gedrang en kun je er lichamelijke klachten van krijgen.


A sustainable choice
EMMA Safety Footwear wil een positieve indruk achterlaten op de planeet. Duurzaamheid staat bij ons dus hoog in het vaandel. Zo vermijden we de inzet van (primaire) grondstoffen waar mogelijk, gebruiken we minder energie en zorgen we ervoor dat er minder CO2 vrijkomt bij de productie van onze schoenen. We gebruiken herwonnen grondstoffen en passen gerecyclede materialen toe in onze nieuwe producten.

Ook jij kunt je steentje bijdragen aan onze aarde. Goed onderhoud verlengt de levensduur van je EMMA-schoenen, waardoor er minder vaak nieuwe geproduceerd hoeven te worden. En minder productie betekent minder grondstoffen en minder afval. Dus met het schoonmaken, behandelen, controleren en netjes wegzetten van je schoenen verklein je je ecologische voetafdruk. Goed voor je portemonnee én het milieu!

Heb je nog vragen over het onderhoud van je EMMA-veiligheidsschoenen? Neem gerust contact op met  info@emmasf.com.